Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over onze taalkampen? Geen probleem! Op deze pagina vind je heldere antwoorden op de meest gestelde vragen van ouders en deelnemers. Van praktische info tot verzekeringen en voeding – we helpen je graag op weg. Staat je vraag er niet bij? Geef ons gerust een seintje. We denken met je mee!

Filter op categorie
  • Alle categorieën
  • Leeftijd
  • Taalvaardigheid
  • Methode
  • Prijs
  • Inschrijven en betaling
  • Start en slot van het taalkamp
  • Overige praktische informatie
Vanaf welke leeftijd kan je op taalkamp?

Onze standaard taalkampen richten zich op jongeren van 12 tot 18 jaar. Ze vormen een toffe mix van leeftijden, met lesgroepen op elk niveau – zo voelt iedereen zich op zijn plaats.

 

Onze Language Explorers zijn leuke taalervaringen voor kindere van 8 tot 13 jaar. Het zijn taalkampen zonder overnachting – ideaal om je kind op een speelse manier te laten proeven van een nieuwe taal. Voorkennis is niet nodig, dus elk niveau is welkom.

Is een taalkamp haalbaar voor kinderen onder 12?

Dat hangt een beetje af van je kind. Heeft je kind al wat kennis van de doeltaal? Dan kan je zeker inschrijven. Jongere kinderen hebben vaak een beperkte woordenschat, maar sommigen slagen er verrassend goed in om zich uit te drukken. Sterker nog: zij maken vaak net de grootste sprongen vooruit.

 

We vragen je wel om eerlijk in te schatten of je kind er écht klaar voor is om zich een hele week onder te dompelen in een intensief taalbad. Een handige richtlijn: je kind zou op school minstens één jaar les moeten hebben gehad in de doeltaal. Zonder enige voorkennis is het taalbad meestal nog wat te zwaar.

 

Voor kinderen onder de 12 jaar zijn er ook onze Language Explorers. Dat zijn leuke, creatieve taalervaringen voor kinderen van 8 tot 13 jaar – zonder overnachting. Er is geen voorkennis nodig, dus elk niveau is welkom. Ideaal om je kind spelenderwijs te laten proeven van een nieuwe taal!

Kan je nog mee als je 18 bent? Wat is de maximumleeftijd?

Dat gaat zeker! De maximumleeftijd voor onze taalkampen ligt tussen 18 en 20 jaar. Zo kunnen ook studenten uit het hoger onderwijs zich nog inschrijven voor een taalkamp.

Bij de start van elk kamp leggen alle deelnemers een niveautest af. Op basis daarvan delen we hen in de juiste groep in.

Kan iedereen deelnemen, ongeacht zijn of haar taalniveau?

Onze taalkampen staan open voor iedereen – van absolute beginners tot gevorderde leerlingen. Onze leerkrachten passen hun lessen aan op het niveau en de leerbehoeften van elke deelnemer.

 

Bij de inschrijving kijken we eerst naar een aantal gegevens, zoals leeftijd en aantal jaren/uren les in de doeltaal. Op basis daarvan maken we een eerste indeling. Daarna volgt er bij de start van het kamp een schriftelijke én mondelinge test om het juiste niveau te bepalen.

 

Tijdens het kamp volgen onze leerkrachten iedereen persoonlijk op. Als blijkt dat je kind beter tot zijn/haar recht komt in een andere groep, dan passen we dat gewoon aan. Zo zit elke leerling altijd op de juiste plek.

Hoe goed moet je de taal al kennen om mee te doen?

Om vlot mee te kunnen in het intensieve taalbad, is het belangrijk dat je kind al minstens één jaar les heeft gehad in de doeltaal op school. Heeft je kind nog geen les gehad, maar spreekt het al een mondje mee dankzij televisie, familie of vrienden? Ook dat telt mee.

 

Zonder enige voorkennis wordt het kamp wel erg pittig en dat raden we dan ook af. Twijfel je of het haalbaar is? Neem gerust contact met ons op – we helpen je graag beslissen.

Hoe bepalen jullie het niveau van de leerlingen?

Onze taalkampen zijn er voor iedereen – welk niveau je ook hebt, met of zonder leermoeilijkheden. We vertrekken altijd vanuit de noden van elke leerling. Onze leerkrachten passen hun aanpak daarop aan, zodat iedereen de kans krijgt om echt vooruit te gaan.

 

Bij de start van het taalkamp legt iedereen een mondelinge en schriftelijke test af. Op basis daarvan delen we de klasgroepen in. De lessen gaan door in kleine groepjes van gemiddeld tien tot twaalf leerlingen. We volgen de vooruitgang van elke leerling nauwgezet op en passen indien nodig de groepsindeling aan. Zo krijgt iedereen les op maat – van de eerste tot de laatste dag.

Mijn kind zit in een immersieklas. Zal het niveau van het taalkamp hoog genoeg zijn?

Zeker! Onze taalkampen zijn er voor alle niveaus – van beginners tot gevorderden, dus ook voor leerlingen uit immersieonderwijs. Onze leerkrachten stemmen hun lessen altijd af op de behoeften van elk kind. Leerlingen uit immersieonderwijs plaatsen we meestal in een hoger niveau dan hun leeftijdsgenoten. Als er voldoende leerlingen zijn dezelfde achtergrond, dan stellen we zelfs een aparte immersiegroep samen.

Kan mijn kind samen met een vriendje in dezelfde klas zitten?

Dat kan zeker – geef het gewoon aan op het inschrijvingsformulier of neem even contact op met ons secretariaat. We proberen daar zoveel mogelijk rekening mee te houden, op voorwaarde dat het taalniveau overeenkomt. Blijkt uit de test op de eerste dag dat er een verschil is in niveau? Dan kan het zijn dat ze in een andere klas terechtkomen. Zo blijft elke leerling in de groep die het best bij hem of haar past.

Wordt er echt altijd en overal de doeltaal gesproken? Hoe doet Ruysschaert dat?

Absoluut – dat is één van de kernprincipes van Ruysschaert. De doeltaal wordt altijd en overal gebruikt: in de klas, tijdens de maaltijden, in de pauzes én bij alle activiteiten. Dat lukt omdat iedereen – leerkrachten én leerlingen – zich daar samen voor engageren.

 

Onze leerkrachten begeleiden dit proces van dichtbij en moedigen de leerlingen aan om consequent in de doeltaal te communiceren. Dat vraagt wat inspanning, zeker in het begin, maar het zorgt voor indrukwekkende vooruitgang.

 

We rekenen op ieders inzet om dat taalbad samen mogelijk te maken. Als blijkt dat het engagement structureel ontbreekt, bekijken we samen met de ouders wat op dat moment de beste oplossing is.

Waarom zijn smartphones niet toegestaan tijdens het taalkamp?

We kiezen bewust voor een volledige immersie – en dat betekent ook: even zonder smartphone. Zo vermijden we dat leerlingen terugvallen op hun moedertaal, en blijven ze volledig in de ‘bubbel’ van hun taalbad.

 

Voor veel jongeren is die week zonder smartphone een echte openbaring. We krijgen veel dankbare reacties en het merendeel van de leerlingen ervaart het smartphone-verbod op het einde van de week als iets positiefs. Voor anderen is het wat wennen, en dat begrijpen we ook.

Ouders en leerlingen kunnen altijd met elkaar in contact komen via het secretariaat op kamp. Zo blijven we bereikbaar én kunnen we snel inspelen op vragen of noden.

Hoe groot zijn de klasgroepen?

Gemiddeld zitten er zo’n 12 leerlingen in een klasgroep. Bij de start van het taalkamp delen we de leerlingen in op basis van hun niveau. Daardoor kan het gebeuren dat sommige groepen iets groter of kleiner zijn. Soms hebben we zelfs groepjes van amper 6 leerlingen.

 

Dat beperkte aantal is een bewuste keuze. Zo krijgt elk kind maximale aandacht en kunnen onze leerkrachten écht les op maat geven.

Hoe ziet het dagprogramma eruit?

Elke dag staat er een gevarieerd programma op het menu. Leerlingen krijgen 4,5 uur intensieve taalles, aangevuld met 1,5 uur begeleide studie. Maar er is natuurlijk ook ruim voldoende tijd om te ontspannen, te sporten of gewoon plezier te maken met de groep.

 

Ontdek het dagprogramma

Wat mag ik verwachten van de taallessen?

Bij Ruysschaert ligt de focus op kennisonderwijs. Grammatica en woordenschat vormen de basis – lezen, luisteren, spreken en schrijven zijn de vaardigheden waarmee we dat versterken. Of, zoals we het zelf zeggen: de theorie is het fundament, de vaardigheden zijn de saus erover.

 

De taallessen zijn interactief, boeiend en afwisselend. Denk aan: uitspraakoefeningen, cijferdictees, leuke taalspelletjes en praktische opdrachten. Elke dag start met een korte test over de leerstof van de dag ervoor, zodat de leerkracht meteen weet waarop te focussen. Zo wordt elke les afgestemd op wat de groep nodig heeft!

Wat is er allemaal te beleven buiten de lessen? Welke activiteiten zijn er voorzien?

Naast de taallessen is er elke dag ruim vier uur voorzien voor ontspanning. Elke campus beschikt over een grote recreatieruimte met gezelschapsspellen, tafelvoetbal en biljart. Er is ook volop ruimte voor sport: van voetbal, basketbal en volleybal tot pingpong en badminton.

 

Sommige locaties hebben extra troeven. Zo kan je in Maredsous tennissen, in Torhout staat zwemmen op het programma en op  veel locaties is het zalig vertoeven in de prachtige natuur! De leerkrachten begeleiden alle activiteiten, dus ook hier blijf je ondergedompeld in de doeltaal. Elke avond sluiten we af met een toffe, verbindende groepsactiviteit.

Strenge regels voor het taalbad en toch een warme, menselijke sfeer – hoe werkt dat precies?

De volledige onderdompeling in de doeltaal is dé grote kracht van Ruysschaert. Van ’s morgens tot ’s avonds spreken leerlingen alleen de taal die ze willen leren. Die aanpak werkt – en is een bewuste keuze.

 

Een intens taalbad vraagt natuurlijk om duidelijke structuur en heldere afspraken. Dat vergt inzet, discipline en doorzettingsvermogen. Maar streng betekent bij ons nooit afstandelijk. Integendeel: we begeleiden elke leerling met warmte en aandacht. We luisteren, motiveren en ondersteunen – zodat iedereen zich veilig voelt en het beste uit zichzelf kan halen. Strikt, maar altijd met een warm hart.

Wat is inbegrepen in de prijs van een taalkamp?

Vanaf 695 euro krijgt je kind een compleet verzorgd taalkamp waarin alles draait om leren, beleven én groeien. De week omvat 27 uur taalles, aangevuld met 8 uur begeleide studie. Op de eerste dag leggen alle deelnemers een mondelinge en schriftelijke test af, zodat we hen kunnen indelen op het juiste niveau.

 

Tijdens het kamp word je kind voortdurend persoonlijk begeleid – niet alleen tijdens de lessen, maar ook bij alle sport- en ontspanningsmomenten. De leerlingen logeren in individuele kamers en we serveren vier evenwichtige maaltijden per dag, waarbij we ook rekening houden met dieetwensen of allergieën.

 

Daarnaast zijn ook de volgende zaken inbegrepen:

  • Al het lesmateriaal
  • Een brede waaier aan sport- en avondactiviteiten (behalve zwemmen en bowling in Torhout)
  • Een persoonlijk rapport met evaluatie, voortgang en tips
  • Een fiscaal attest en aanwezigheidsbewijs voor de mutualiteit of andere instanties

 

Wat is niet inbegrepen?

Het transport van en naar de campus regel je zelf, maar via ons online carpooloverzicht brengen we ouders graag met elkaar in contact. Ook drankjes aan de bar zijn niet inbegrepen.

Kan ik uitstel krijgen op de betalingstermijn?

Na je inschrijving vragen we om binnen de 15 dagen een voorschot te betalen. Het resterende bedrag betaal je ten laatste 30 dagen na inschrijving. Lukt dat niet of wil je liever gespreid betalen? Neem dan gerust contact met ons op en we bekijken samen wat mogelijk is.

Kan ik mijn kind inschrijven voor twee taalkampen na elkaar?

We raden af om je kind meteen voor twee opeenvolgende taalkampen in te schrijven – zeker als het de eerste keer is. Een week bij Ruysschaert is intensief en vraagt veel inzet. Niet voor niets horen we vaak van leerlingen: “Ik heb in één week meer geleerd dan in een heel schooljaar.” Twee van die weken na elkaar kan dus wat te veel zijn.

 

Overweeg je dit toch? Neem dan gerust contact met ons op – we denken graag met je mee!

Wat betekent het als mijn kind op de wachtlijst staat?

Is een taalkamp volzet? Geen zorgen – je kan je kind zonder verplichtingen op de wachtlijst zetten. Je hoeft op dat moment nog geen voorschot te betalen.

 

We kunnen helaas niet garanderen dat er een plaats vrijkomt, maar van zodra er een plekje vrijkomt, nemen we contact met je op en vragen we of je de inschrijving wil bevestigen. We volgen daarbij netjes de volgorde van de wachtlijst.

Kan ik annuleren?

Dat hangt af van de situatie. In onze algemene voorwaarden (link naar algemene voorwaarden voorzien) vind je alle info over annulering en terugbetaling. Heb je toch nog vragen? We helpen je graag verder.

Voorziet mijn ziekenfonds een tegemoetkoming?

Verschillende ziekenfondsen voorzien een tegemoetkoming voor jeugdkampen tijdens de schoolvakanties. Hoeveel de tegemoetkoming bedraagt en hoe je deze aanvraagt, is verschillend per ziekenfonds.

Wat als het financieel moeilijk is om een taalkamp te betalen?

We willen dat zoveel mogelijk jongeren de kans krijgen om deel te nemen aan onze taalkampen. Zit je gezin in een moeilijke financiële situatie? Neem dan gerust contact met ons op. We bekijken elke aanvraag discreet en persoonlijk, en zoeken samen naar een oplossing. Dat kan via een individuele financiële tegemoetkoming of een gespreid betalingsplan.

Hoe laat worden de kinderen verwacht op het taalkamp?

Op de eerste dag van het taalkamp verwachten we de leerlingen tussen 10u15 en 11u30. Bij aankomst ontvang je de nodige praktische info en heb je tijd om samen de kamer van je zoon of dochter in orde te brengen.

 

Om 12u wordt de volledige groep verwelkomd met een hartelijke openingssessie. We overlopen samen de belangrijkste afspraken en daarna worden de verschillende klasgroepen afgeroepen. Daarna gaat het kamp écht van start: eerst samen lunchen, vervolgens volgen de intake-testen en meteen ook de eerste les.

 

Na je inschrijving ontvang je alle praktische informatie via de bevestigingsmail. Voor elke andere vraag kan je steeds contact met ons opnemen.

Wat als ik als ouder niet naar de openingssessie kan komen?

Tijdens de openingssessie (15-tal minuten) overlopen we samen de belangrijkste afspraken voor tijdens het taalkamp, en leggen we kort uit hoe we de week samen aanpakken. We nodigen alle ouders graag uit om erbij te zijn, maar verplicht is dit zeker niet. Als je er niet bij kan zijn, vragen we je vriendelijk om het reglement op voorhand door te nemen. Op die manier ben je dan toch mee met de afspraken van het taalkamp.

Wat als mijn kind iets later aankomt of eerder weg moet?

Dat kan gebeuren – en dat begrijpen we. Laat het ons gewoon even op voorhand weten, dan houden we daar graag rekening mee. Als je kind later aankomt, probeer dan alsnog om vóór maandag 9u te komen. Anders wordt het moeilijk om je kind nog in de juiste klasgroep in te delen.

Wanneer eindigt het taalkamp?

De taalkampen eindigen in de namiddag, tussen 16u en 17u. Je krijgt een duidelijk overzicht van alle praktische informatie in je bevestigingsmail.

Wat breng je mee op taalkamp?

Dat hebben we allemaal duidelijk voor jou op een rijtje gezet. In dit document vind je een handige checklist met alles wat je nodig hebt – van kledij en schoolmateriaal tot wat praktische extra’s. Zo vertrek je goed voorbereid en zonder stress. Heb je nog vragen? Laat gerust van je horen!

 

Download de checklist

Hoe vlot kan ik het taalkamp bereiken met het openbaar vervoer?

Alle campussen zijn bereikbaar met het openbaar vervoer. Torhout ligt op wandelafstand van het station en ook Rotselaar is vlot bereikbaar. Voor Maredsous raden we aan om wat extra reistijd in te plannen – die campus ligt wat dieper in het groen.

 

Let wel: onze verantwoordelijkheid start pas vanaf het moment dat je kind op de campus aankomt.

Kan mijn kind op de kamer slapen met een vriendje of in dezelfde gang?

Bij Ruysschaert slaapt elke leerling in een individuele kamer. Dat is een bewuste keuze: zo vermijden we dat er op de kamer moedertaal gesproken wordt, en blijft het taalbad volledig behouden. We raden ook af om bevriende leerlingen op dezelfde gang te leggen, omdat leerlingen niet op elkaars kamer mogen komen. Zo garanderen we dat iedereen in de doeltaal blijft, van het opstaan tot bedtijd.

 

Uitzonderingen zijn mogelijk in specifieke gevallen, bijvoorbeeld als een broer of zus ondersteuning nodig heeft. Heb je vragen of een bijzondere situatie? Laat het gerust weten – we denken graag met je mee.

Wat staat er op het menu tijdens een taalkamp?

Taal leren vraagt energie – en dus zorgen we voor gezonde, lekkere en evenwichtige maaltijden. Samen met de school stellen we een gevarieerd menu samen, met elke dag vier verzorgde eetmomenten:

 

  • Ontbijt in buffetvorm
  • Warm middagmaal met veel variatie
  • Vieruurtje met koffie, thee, melk of fruitsap
  • Avondmaal: de ene dag warm, de andere dag koud
  • Overal is er een saladbar

 

Heeft je kind een specifiek dieet of eetvoorkeur? Geen probleem. Vegetarisch, halal, vegan… iedereen is welkom. Geef het gewoon door bij inschrijving, dan zorgen wij voor een aangepast menu.

Wat met voedselallergieën?

In nauwe samenwerking met de school stellen we elke dag vier lekkere, evenwichtige maaltijden samen. Heeft jouw kind een voedselallergie of specifieke noden? Vermeld dit dan zeker bij de inschrijving – zo kunnen wij een aangepast menu voorzien.

 

Zijn er héél specifieke producten nodig? Dan vragen we om die zelf mee te brengen. Zo garanderen we dat jouw kind met een gerust hart en een volle buik kan genieten van zijn of haar taalavontuur!

Is mijn kind verzekerd tijdens het kamp? En waarvoor precies?

Absoluut – jouw kind is bij ons in goede handen én goed verzekerd. Ruysschaert heeft een stevige verzekering die zowel de burgerlijke aansprakelijkheid van onze organisatie en leraren dekt (voor materiële én lichamelijke schade aan leerlingen), als die van de leerlingen onderling.

 

Daarnaast voorzien we ook een extra verzekering die tussenkomt bij medische kosten, vervoer of repatriëring – zelfs wanneer niemand aansprakelijk is. Die kosten dien je eerst in bij het ziekenfonds van je kind, wij zorgen voor de rest. Let op: voor schade aan tanden of bril gelden wel enkele beperkingen.

 

Zo kunnen jij en je kind met een gerust hart aan het taalavontuur beginnen!

Hoe kan ik contact opnemen met Ruysschaert tijdens het taalkamp?

Heb je een vraag tijdens het kamp of wil je gewoon even iets checken? We staan altijd voor je klaar! Je kan onze kantoren bereiken via +32 9 281 01 53 of een mailtje sturen naar info@ruysschaert.be. We volgen alles van dichtbij op en zorgen dat je snel een antwoord krijgt. In je bevestigingsmail vind je ook het telefoonnummer van de coördinator van het taalkamp. Zo kan je als dat nodig is tijdens het kamp rechtstreeks contact opnemen met de juiste persoon.